På den här sidan hittar Du ett antal beskrivningar av viktiga och vanliga problem och möjligheter för en CIO. De är länkade till verkliga exempel och metoder som jag själv använt med lyckat resultat. Inom de här områdena kan Du eller ditt företag anlita mig som konsult, och jag kan då utgå från de här konkreta erfarenheterna och faktiska hjälpmedlen som halvfabrikat.

Är det någon skillnad mellan CIO-rollen och rollen som chef för en verksamhets IT-organisation? Vad är i så fall en CIO:s ansvarsområde? Här finns exempel på en verklig befattningsbeskrivning för en CIO, utformad tillsammans med koncernledningen för en stor och IT-tung verksamhet. Det finns också ett verkligt exempel på faktiska aktiviteter av controllerkaraktär för en CIO.
 

Vad är egentligen en IT-strategi, och hur skall den utformas? Här kan Du se en metod och ett exempel som besvarar den frågan. Metoden utgår från att det är verksamhetens behov av IT-stöd som skapar strategin. Verksamhetens IT-strategi, VIT. För varje område som är viktigt att fokusera i strategin åskådliggör metoden på en sida både nuläge, mål, strategiska aktiviteter för att nå målet, och mätetal för att kunna läsa av hur man lyckas. På så sätt blir det lätt att förklara stategin både för ledningen och för de som skall arbeta med genomförandet. Jag har flera gånger använt den, och har uppfattningen att detta i många fall kan anses vara Best Practices.

 

En av de stora svårigheterna med CIO-rollen är - enligt min erfarenhet - att skilja de olika roller som en CIO oftast har. Det handlar dels om styrning, att på uppdrag av Koncernledningen säkerställa att vissa kocern-gemensamma principer följs (tex alla skall ha samma ekonomisystem). Dels handlar det om samordning, dvs att arbeta för att olika verksamhetsgrenar använder lösningar som fungerar bra tillsammans (kräver ofta en tydlig arkitektur), och dels gäller det att stödja, att se till att olika delar av verksamheten får den hjälp de behöver för att lyckas med det ovan beskrivna. Att lyckas balansera dessa roller så att omgivningen förstår och accepterar är ofta svårt! Här finns i alla fall ett verkligt exempel på vad som kan ingå i respektive roll.

Som CIO behöver Du engagera den högsta ledningen i frågor som rör hur IT på bästa sätt kan användas för verksamhetens nytta. Det är en svår pedagogisk uppgift. Ledningen väljer ofta att distansera sig från IT och betrakta sådana frågor som "tekniska". Här hittar Du ett faktiskt exempel på en Koncernlednings beslutade engagemang i hur IT bäst skall användas. Även om det iverkligheten inte alltid blev så var det i alla fall en bra början, och gjorde att varken ledningen eller företagsstyrelsen(!) abdikerade från frågeställningarna.

 

Ständig förbätt-ring kräver tydliga och väl valda  nyckeltal. Men som i så många andra fall är det avgörande med ett verksamhetsperspektiv för att utforma lämpliga nyckeltal för IT. "Antalet servrar", "Diskutrymme" och andra tekniska termer leder enligt min erfarenhet INTE till en effektiv styrning. I stället behövs mått av typen "total kostnad för en faktura", "antal förlorade arbetstimmar på grund av driftsavbrott", och "% projekt som avsevärt drar över budget":  Du kan klicka här om Du vill se exempel på sådana nyckeltal. Vill Du diskutera lämpliga nyckeltal för just din organisation hjälper jag förstås gärna till.
 

En mycket viktig del av en CIO:s uppgifter är att hantera Sourcing av resurser. När skall man outsourca och upphandla, när skall man insourca och egenutveckla? Den frågan kommer att belysas i en kommande skrift här. Tills vidare kanske Du vill läsa några av myterna som också handlar om det temat.

Hur skall IT styras, vad är egentli-gen "IT Gover-nance"? Här hittar Du en skrift i ämnet, tidigare publicerad främst för ekonomichefer.
Den viktigaste poängen med en framgångsrik styrning är att klart och tydligt  skilja på de förbättringar av verksamheten som skall göras med hjälp av IT, och den ständiga optimering av den existerande ITdriften och förvaltningen. Den första kallas i skriften för NIT, Ny IT, och budgeteras och styrs av de berörda verksamheterna. Den andra betecknas BIT, Befintlig IT, och är IT-chefens uppgift. Att införa den här typen av styrning är inte helt enkelt, men leder enligt min erfarenhet till en mycket effektivare användning av IT, samtidigt som kostnaderna kontrolleras genom en tydlig ansvarsfördelning.
Skriften har jag tagit fram i samarbete med kollegan Bo Johannisson. För att få hjälp med införandet av IT Governance kan Du kontakta mig eller honom.

 

CIO har en mycket viktig roll för många av de projekt som drivs i koncernen/organisationen. För det blir ju allt vanligare att projekten har ett stort IT-innehåll. Rollen innefattar att säkra att IT används på ett effektivt sätt, och att alla de beroendeförhållanden som finns mellan de olika IT-system, och därmed verksamheter, hanteras på bästa sätt. Det är därför naturligt att CIO(funktionen) deltar i många styrgrupper. Det är med den bakgrunden inte ovanligt att CIO-funktionen äger den koncergemensamma projektmodellen. Mer om detta finns på sidan om Styrgrupper och Projekt.